Rólunk

A „Gödör” Mezőgazdasági Szaküzlet – egy családi vállalkozás története

A vállalkozás első jogelődje egy betéti társaság volt, amit 1994-ben alapítottak a jelenlegi tulajdonosok többedmagukkal növényvédő szer kereskedelme céljából. Az üzletszerű tevékenységet egy mindössze 6 négyzetméteres eladóterű boltocskában végezték.

A tulajdonosok, Vilma és András 1982 óta házastársak, a kezdetektől ketten üzemeltették a vállalkozást, de a csapat folyamatosan bővült. 2009-ben nagyobbik fiuk is becsatlakozott a családi üzlet mindennapjaiba, Szabolcs jelenleg ügyvezetőként jegyzi a céget. A munkatársak száma – a fő- és mellékfoglalkozásúakat is beleértve – 2019-re elérte 6 főt. Így a két tulajdonossal és az ügyvezetővel együtt 9-en állunk üzletünk vásárlói rendelkezésére.

1999-ben lehetőségük nyílt egy jóval nagyobb üzlethelyiség bérletére, így már 90 négyzetméter eladótér és 70 négyzetméter raktár állt rendelkezésre. A feltételek adottak voltak a bővülésre, így az árukészlet megnövekedett és a termékek száma is bővült.
Ebben az időszakban körvonalazódott a klasszikus „vidéki gazdabolt” jelleg, amit a bolti értékesítésben a mai napig filozófiánknak tartunk. A vásárlók és partnerek nagy részét névről, visszatérőként üdvözölhetünk a találkozáskor, így a helyi adottságokra és kihívásokra könnyebben, gyorsabban tudunk reagálni.
Az első gépek, amik megjelentek a bolt kínálatában, a fűnyírók voltak. Így elmondhatjuk, hogy a kertészeti kisgépek értékesítésében már 20 éves tapasztalattal rendelkezünk, hiszen a fűnyírókat követték a különböző típusú szivattyúk, rotakapák, fűnyíró traktorok, fűkaszák, láncfűrészek…

2008-ban a helyi önkormányzat eladásra kínálta a hozzávetőlegesen 500 négyzetméter eladóterű és 200 négyzetméter raktárhelyiséggel ellátott üzlethelyiséget. A válság indulása idején még nem érződött a döntés súlya, de mostanra beigazolódott: szükséges volt a beruházás. Ebben a tágas térben már valóban szépen bemutathatóak az üzlet zászlóshajóiként számon tartott kertészeti kisgépek.
Büszkeséggel mondhatjuk el, hogy 2014 óta a Husqvarna szerződéses forgalmazói közé sorolhatjuk vállalkozásunkat, biztosítva Bonyhád és a Völgység számára ennek a nagy múltú márkának a gép-, alkatrész- és tartozékellátását.
A Husqvarna mellett forgalmazói szerződésünk van a Pedrollo szivattyúk hazai értékesítőjével, a Pedrollo Hungaria Kft-vel, és a Stiga kisgépeket Magyarországon forgalomba helyező Kemper Kft-vel is.
A számos gép eladása idővel szükségessé tette, hogy üzletünk szerviz munkatársat is foglalkoztasson, másrészt viszont a folyamatos fejlődés kulcsa a komplex szolgáltatás nyújtásában rejlik. Ezért 2015 óta főállásban van üzletünkben egy, 2018 óta pedig kettő szakember, akik a gépek értékesítésekor elvégzik az üzembe helyezés feladatait, de helyben szerelik a garanciális és garanciaidőn túli gépeket.
Kiszállításokat a szintén saját tulajdonú Ford Transit kisteherautóval végezzük.

A környezettudatosság és fenntarthatóság jegyében 2019-ben napelemeket helyeztünk el a tetőn, amit energiatakarékos izzókkal egészítettünk ki az üzlet, a raktárak és irodák szinte minden világítótestében. Így az üzlet és a kiszolgáló helyiségek világítása és fűtése majdnem teljesen önellátó lett.

Banki hátteret már a kezdetektől a Takarékbank Zrt. és jogelődei adták. A helyi bank a személyes kapcsolattartás előnyével nagyon sokáig jól szolgálta a fejlődő vállalkozás finanszírozási- és számlavezetési igényeit. 2019-re a méretnövekedés üteme és a változó kihívások már megkövetelték egy második bank jelenlétét a vállalkozásunkban, így szerződést kötöttünk az Erste Bank Hungary Zrt-vel bankszámla vezetés céljából.

A "Gödör" Mezőgazdasági Szaküzlet életében a mostani divatos kifejezéssel élve generációváltás ideje érkezett el 2021. január elsejével. Nagy szeretettel mondunk köszönetet szüleinknek-apósnak-anyósnak, akik egy XIX. századi mércével is életképes, és fejlődni képes üzletet hagyományoztak ránk.A bolt üzemeltetését átvette a Völgység Agrár Kft, amely 2011-es alapítása óta foglalkozik mezőgazdasági input anyagok kis-és nagykereskedelmével. Vilma és András nyugdíjba vonulásával Szabolcs és Tündi végzi a bolt működtetésének ügyes-bajos dolgait a régi-új gárdával.

A közeli jövőben célul tűztük ki a webáruház felfejlesztését, a szolgáltatások minőségének maximalizálását (kiszállítás, szerviz), a bolti eladótér folyamatos szépítgetései, funkcióbővítése mellett.

Köszönjük, hogy elolvasta bemutatkozónkat!